Hvordan lage gode videoer uten å sprenge budsjettet
August 7, 2018, 12:41 Markedsføring by Hilde Haustreis

Tallene i dette innlegget snakker for seg selv; video funker. Så hvorfor lager man ikke flere videoer? De tre vanligste årsakene er som regel; tid, ressurser og budsjett.

Hva om vi forteller deg at du kan lage gode videoer raskt, med det utstyret du allerede har og ingen andre kostnader enn din egen tid? Vil du lage flere videoer da?

I det siste har vi i HCL Nordic produsert flere videoer på akkurat denne måten, noe som har ført til en ROI på 1500%, og her er noen av våre beste tips for hvordan du kan gjøre det samme:

1. FILM MED MOBILEN
Man trenger ikke det beste og dyreste utstyret for å lage en bra video. Som nevnt i tidligere innlegg ser de aller fleste på videoer på mobilen, og til den hensikten trenger man ikke den høyeste oppløsningen. Mobilkameraet forbedrer seg stadig, og er mer enn godt nok til å produsere enkle videoer. Finn et godt lys, gjerne en fin bakgrunn, og få noen til å filme deg.

2. LEGG PÅ TEKST
85% ser på video på Facebook uten lyd, så dersom dere snakker i videoen, er det helt nødvendig å legge på tekst. De færreste skrur på lyden når de er på farten, men får med seg budskapet dere ønsker å formidle dersom de kan lese samtidig som de ser. Det kan også være hensiktsmessig å legge på tekst dersom man har dialekt, snakker et annet språk, eller dersom man snakker litt fort.

3. HOLD DET KORT
Nesten to tredjedeler av forbrukerne foretrekker videoer som er under 60 sekunder. Lag videoen så kort og konsis som mulig, kom fort til poenget og prøv å fang seernes oppmerksomhet så tidlig som mulig – da er sannsynligheten større for at de ser hele videoen. Unngå mye ‘ehm’ og lengre pauser, da faller seerne fort av.

4. REDIGERING
Det trenger ikke være vanskelig å redigere video, og iMovie gjør dette veldig enkelt for de som bruker Mac. Her kan man legge på tekst, få klipp til å spilles av saktere eller raskere, legge til musikk og bilder, etc. Film heller litt lengre klipp, for så å korte de ned i iMovie, og ta vare på såkalte ‘bloopers’, det kan bli en gøy video til en senere anledning.

5. VÆR OBS PÅ RETTIGHETER
Dersom dere ønsker å legge på musikk, vær obs på om dere har rettigheter til det. Det finnes mange sider der dere kan finne musikk og kjøpe lisenser, som for eksempel på Epidemic Sound. Det finnes også andre sider som tilbyr gratis musikk, i bytte mot at dere gir ‘credit’ enten i innleggs-teksten eller direkte i videoen. Det samme gjelder dersom dere vil bruke bilder – undersøk om dere trenger tillatelse for å bruke dem.

6. BEVEGELSE
Film fra ulike vinkler og vær gjerne i bevegelse. Enten at du gestikulerer, at du går fremover, eller at du står/sitter en plass med bevegelse i bakgrunnen. Det er mye mer oppmerksomhetsfangende, og spennende å følge med på videoer der det skjer noe. Men vær obs på at budskapet ikke faller fra – det viktigste er det du sier, eller produktet/tjenesten du viser frem, pass på at andre ting ikke tar oppmerksomheten vekk fra det, men heller forsterker det.

7. SMIL
Ingen ting er mer innbydende enn smilende mennesker. Vær imøtekommende, positiv og smil masse – det gjør andre glad, og sannsynligheten for at de ser hele videoen er nok ganske mye høyere. Det å lage videoer er også en fin måte å vise frem ansatte på, få frem kulturen og vise hvem de kan komme til å møte dersom de tar kontakt med dere. Vennlighet vinner alltid.

8. VELG FORHÅNDSVISNING
Vær obs når du publiserer en video at du velger et bilde som sier noe om det videoen inneholder. Det er ikke alltid at videoer spilles av automatisk, og da er det bildet i forhåndsvisningen som vil være synlig. Dersom dere har logoen som intro i en video, blir den standard forhåndsvisning, noe som sier lite om hva seerne kan forvente seg. En annen risiko er at det kan være et bilde som ser rart ut fordi du er midt i en setning eller har øynene lukket (eller begge deler, som i eksemplet nedenfor). Forhåndsvisningen burde være noe som fanger oppmerksomheten til de som scroller forbi, gjerne noe som gir en stopp-effekt. Et smilende menneske er et godt eksempel, gjerne med forklarende tekst. Det er mulig å velge et bilde til forhåndsvisning direkte fra videoen, eller du kan laste opp bilde separat.

forhåndsvisning eksempel videoer

9. TO SELL OR NOT TO SELL
Ikke vær for selgende – litt må det være lov å være, men ha størst fokus på å informere og inspirere. Vekk nysgjerrigheten hos seerne, og vis frem det dere tilbyr på en fin og underholdende måte. De færreste går på Facebook eller Instagram for at de ønsker å kjøpe noe – så her er det viktig å tilpasse seg publikummet. Mennesker kjøper av mennesker.

10. WOM ER GULL
Word of Mouth, eller Word of Mouse om dere vil, er virkelig gull verdt. Har dere fornøyde kunder som er villige til å stille seg foran kameraet? Har dere skriftlige kundeanbefalinger, eller produktbilder tatt av brukere? Anbefalinger fra andre skaper en sterk tillitt og er ofte ansett som mer troverdig enn egne anbefalinger fra selskapet selv. Dersom dere har mulighet til å bruke kundenes anbefalinger eller tips, er det sterkt anbefalt at dere gjør det.

11. VARIASJON
Lag ulike varianter av videoer, og legg gjerne til ulike komponenter i en og samme video. Det kan være å filme deg selv eller dine kollegaer; enten mens de snakker om et produkt eller tjeneste, eller mens de jobber – video tatt «in action». Dersom dere tilbyr et produkt eller en tjeneste på nett, kan dere ta skjermopptak der dere viser hvordan det fungerer (her kan dere også legge på en forklarende stemme). Illustrasjonsvideoer med tegning kan også være fint å bruke. Variasjon er fint – men ha i bakhodet at noen ganger er det enkle ofte det beste.

12. PRØV DERE FREM
Tips er akkurat det – tips. Det betyr ikke at dere må følge hvert enkelt, det er ikke én oppskrift som passer for alle. Disse tipsene har funket for oss i HCL Nordic, men kanskje noe helt annet funker for dere. Her er det snakk om å prøve seg frem, leke med ulike muligheter og å tørre å være kreative. Ingen andre kjenner din bedrift bedre enn deg – hvilken type video ønsker kundene dine å se?

13. SPØR OM HJELP
Dersom du blir usikker på hvordan noe gjøres, både i forhold til kamerainnstillinger eller redigering – Google er din venn. Kollegaene dine er dine venner. Vi er dine venner. De aller fleste vil være dine venner. Ikke vær redd for å be om hjelp eller foreta søk på nett. Det finnes utallige videoer (naturlig nok) angående hvordan man redigerer og filmer på ulike måter.

14. FØLG MED PÅ KONKURRENTENE
Lager dine konkurrenter videoer? Flott! Ikke føl deg truet, ikke kopier det de gjør – men finn inspirasjon og drivkraft til å lage deres egne. Inspirasjon kan hentes over alt – hos konkurrenter, partnere og andre bedrifter. Oppsøk andre videoer, noen ganger finner dere små komponenter som kan være fine for dere å bruke.

Det aller beste med å lage video på denne måten? Du kan få en idé på morningen, og ha en ny video publisert før lunsj! Veldig gøy, og veldig produktivt. Som den vise ‘Phil Dunphy’ fra Modern Family en gang sa: «The most amazing things that can happen to a human being will happen to you, if you just lower your expectations». Fra spøk til alvor – dersom du ikke har så store krav til kvalitet og finpuss, så kan du få ut mye mer innhold, på en fin og tilstrekkelig måte, til nesten ingen kroner.

Usikker på om video er noe for deg? Prøv da vel, og se hva som skjer – vi hjelper gjerne. Lykke til!