Wordpress nettbutikk/nettside: fordeler og ulemper
January 4, 2017, 14:41 WordPress/WooCommerce by Claus

Da har altså bedriften din tatt steget om å lage et nytt nettsted, og en WordPress nettbutikk/nettside er blant valgene som nå vurderes. Det finnes jo et hav av valg for styring av din nettbutikk/nettside, og det er ikke lett og skille alle fra hverandre. Du er sikkert ute etter å gjøre research. Så, hvilken plattform passer best for akkurat din bedrift når det kommer til å gjøre oppdateringer, endre innhold og legge til produkter i nettbutikken/nettsiden?

Opprinnelig var WordPress en blogg-plattform mer enn en plattform for nettbutikker og nettsider. Men, over tid har programmerere utviklet en rekke ulike plug-ins som gjør WordPress til den mest populære CMS-løsningen (Content Management System) som finnes. Vi i HCL Nordic er store fans av WordPress som CMS, men vi er også veldig klar over begrensningene. Ønsker du å bruke WordPress nettbutikk/nettside finnes det fordeler og ulemper, så la oss gå igjennom noen av de viktigste.

wordpress nettbutikk nettside cms content management system

Fordelene med WordPress nettbutikk/nettside:

Du eier nettsiden

Som en open source (åpen kildekode) plattform vil du alltid kunne ta med deg nettsiden fra en leverandør til en annen. Du er aldri låst til én leverandør, dersom samarbeidet med denne leverandøren skulle surne. Uansett hvilken plattform du velger, vil vi alltid anbefale deg og spørre samarbeidspartneren din om plattformen de tilbyr er i open source.

Billig

Med titalls millioner brukere og et gigantisk samfunn av utviklere, gjør det at WordPress har en stort bibliotek av resurser tilgjengelig. Dette betyr igjen potensielle store besparelser på utvikling av funksjonalitet. Selve plattformen, det meste av funksjonaliteten og et hav av plugins er gratis. Men, husk at det som regel alltid koste å få hjelp til bildeutvikling, fotografering, tekstforfatting, skreddersøm, utvikling, implementering osv.

– Les om hvordan du kobler sammen WordPress WooCommerce med Visma.

Skalerbar

wordpress nettbutikk nettside skalerbarWordPress nettbutikker og nettsider håndterer alle størrelser, all mengde trafikk som skulle komme inn og alle enheter den vises på, PC/Mac, nettbrett og mobil. Så om du starter som liten bedrift og har store ambisjoner, kan du alltid ta med deg nettstedet ditt videre til nye høyder. WordPress plattformen blir allerede brukt av alt fra små bloggere til store internasjonale nyhetsfirmaer. Av de store som bruker WordPress finner vi blant annet; New York Times, Sony Music og Mercedes-Benz.

God kontroll på SEO

WordPress gir deg god kontroll på SEO, takket være ting som; søkervenlig URL struktur og tilgangen på en rekke kraftige SEO plugins. Ta Yoast, f.eks, som hjelper deg å holde oversikt over hvor godt hver enkeltside er optimalisert for søk, som vist i bildet nedenfor:

 wordpress nettbutikk nettside seo yoast

Yoast SEO plugin, sideanalyse

Innholdsmarkedsføring

Som nevnt ble WordPress i utgangspunktet lansert som en bloggplattform. Plattformen skulle gjøre det enklere for folk å skrive og publisere innlegg og artikler. Dette gir også WordPress fordelen med å forenkle bedrifter mulighet for å implementere en innholdsmarkedsføring-strategi som underbygger nettbutikken/nettsiden.

Enkelt å oppdatere innhold

Dette er mest sannsynlig den største fordelen ved bruk av et CMS. Ikke alle bedrifter sitter på den samme tekniske kompetansen, og derfor foretrekker mange dette publiseringsverktøyet. WordPress nettbutikker og nettsider er enkle å bruke, uten at det krever dyp teknisk innsikt. WordPress brukere kan tilpasse utseende på nettstedet, oppdatere tekst, bilder og produkter, samt installere plugins gjennom enkle tilgjengelige funksjoner.

wordpress nettbutikk nettside hcl nordic

Andelen CMS plattform-bruk blant norske nettbutikker. Kilde: builtwith.com

Ulempene med WordPress nettbutikk/nettside:

Sikkerhet

Populære plattformer tiltrekker seg naturligvis hackere som ønsker å stikke kjepper i hjulene til folk. Selvom sikkerheten til WordPress blir sett på som god, er problemet at utvikling og publisering er opp til brukerene. Det betyr at nettstedet ditt kan møte sikkerhetsutfordringer hvis ikke den vedlikeholdes riktig. Et par ting det kan være lurt å ta hensyn til er å sørge for at alle brukere har gode sterke passord. At siden publiseres på sikkert sted med HTTPS sertifikat. At betalingsleverandøren er klarert, samt at du styrer unna temaer og plugins fra usikre kilder.

Plug-In problemer

Som nevnt har WordPress et gigantisk samfunn av utviklere som lager plugins. Ikke alle plugins fungerer like bra etter at WordPress nettbutikken/nettsiden blir oppdatert. Det kan i verste fall ødelegge ytelsen til nettstedet ditt. Derfor er det viktig å ta jevnlig backup, så man har mulighet til å gå tilbake dersom siden skulle fungert dårlig etter en oppdatering.

Tilpasset layout kan være vanskelig

Som med alle andre CMS tilbyr WordPress utallige temaer og layouter. Om du ønsker å ha en nettbutikk eller nettside som er helt unik, kan det være vanskelig uten en viss forståelse for utvikling. Men selvfølgelig, når siden er ferdig tilpasset slik du ønsker den har du en haug av muligheter. Du kan blant annet redigere innhold, lage nye sider, legge til produkter uten særlige tekniske kunnskaper.

Kunnskaper innen webutvikling og markedsføring hjelper

Uavhengig av hvilken CMS plattform du bruker, vil du aldri få med kunnskaper innen webutvikling, webdesign eller markedsføring. En flott ny nettside eller nettbutikk vil aldri automatisk generere masse trafikk, uten hjelp fra noen som kan sitt fag. For dette anbefaler vi enten å ha noen in-house eller kontakte et firma som driver med nettløsninger.

Om du forstatt lurer på ting som har med WordPress nettbutikker å gjøre, ta en titt på denne fine oversiktsvideoen: