janteloven grunder

23 des Si “ha det” til den fordømte janteloven

For noen uker siden ble vi hos HCL Nordic intervjuet av lokalavisen Budstikka. I forbindelse med at vi tidligere i høst deltok på Europas største startup- og teknologimesse Websummit i Dublin, kom jeg i kontakt med journalisten og han valgte på bakgrunn av dette å intervjue oss. Ikke visste vi helt hva fokuset eller hvilken vinkel han ville ta på saken, men det viste seg jo når intervjuet kom på trykk.

Selv om jeg kanskje gjerne skulle ha fått litt mer frem hva vi egentlig driver med, hvem vil ikke gjerne bruke en slik mulighet til å reklamere litt for seg selv?, så skjønner jeg også hvorfor journalisten valgte å skrive mest om vår startup og hvilke mål og planer vi har for fremtiden.

I en tid der det daglig er overskrifter om at arbeidsledigheten fortsatt skal øke, mange nyutdannede står uten mulighet til å få seg jobb innen det de utdannet seg til og en stadig økende befolkning, så er det all mulig grunn til å holde fokus på oss som faktisk skaper arbeidsplasser og hver dag tar nye sjanser for å skape verdi for både oss selv og ikke minst samfunnet.

Det beste som kan skje, er dersom mitt bidrag og vårt eksempel kan inspirere og bidra til at flere faktisk tar sjansen og lykkes. Så vet vi alle sammen godt, at det er et lite antall startups som overlever og som skaper varige arbeidsplasser for samfunnet. Og fallhøyden er stor, for de som går ut og sier som jeg gjør, at vi skal skape 30 arbeidsplasser innen 2020 og omsette for mellom 50-60 millioner. Du som leser dette har selvsagt muligheten for å si, “jaja, det er godt med deg, la oss nå se” og så kan du om x år si til deg selv og alle andre, ” se der, det gikk ikke og det var akkurat det jeg sa”

Omvendt har du også muligheten for å se deg selv i øynene og si “snakkast aldri” til den fordømte janteloven vi alle innerst inne er født med. Som samfunn, som familie, som venner, som medmennesker rett og slett, så kaster vi bort nok tid og energi på å være smålige. Etter å ha jobbet med mange gründere, bedriftsledere og -eiere, så har jeg kun ett ord til overs for dere alle sammen; RESPEKT. Dersom du ønsker å lese teksten under, der jeg kommer med mine 5 råd til andre gründere (som jeg ble bedt om av journalisten), så er mye av inspirasjonen hentet fra dere jeg har møtt og hatt lange interessante samtaler med de siste årene. Tusen takk for alt dere har delt med meg.

Mitt største nyttårsønske er, at vi alle sammen klarer å ta frem storsinnet og faktisk heie frem alle oss som satser og som hver dag setter frykt og risiko til side, for å være med å skape arbeidsplasser, verdiskapning og trygghet i samfunnet.

Under kommer mine 5 råd til andre gründere slik jeg sendte dem til journalisten, du kan også lese intervjuet ved å følge linken nederst til avisen.

janteloven grunderIkke lytt til hva andre sier

Det er et stort unntak her, og det er de mennesker man har rundt seg som har vært igjennom gründertilværelsen selv. Men det nytter ikke noe å lytte til andre menneskers frykt. I mine øyne blir det helt feil dersom man skal la seg påvirke eller i verste fall stoppe av andre mennesker i sin omgangskrets/familie som har helt andre forutsetninger eller tenker ut fra en annen virkelighet. Det blir rett og slett umulig å sammenlikne eller leve seg inn i en gründersituasjon dersom man har vært ansatt i en trygg og god arbeidsplass i alle år.

 

janteloven grunder

Stol på deg selv

Alle plasser møter man folks usikkerhet og frykten for risiko. Det er vanskelig å ikke la seg påvirke av dette. Men jeg har noen ganger sammenliknet min egen situasjon med en fotballspiller. Man leser ofte at en fotballspiller (eller andre idrettsutøvere) uttaler at de ikke leser om seg selv  i aviser eller leser andres meninger i avisen. Det handler om å holde fokus og ikke minst, tro på egne evner. Mange studier viser, og det omtales blant annet i boken “Outliers” av Malcolm Gladwell, at man i dag vet mye om hvordan folk blir gode i sport, fag eller yrker. Som med alt annet, kreves det øvelse og trening og man har kommet frem til at for å bli “god” i en sport må du ligge minimum 10000 timer i treningen. For en dyktig og erfaren fagperson har man lett jobbet 10000 timer med sitt fag, så da bør selvtilliten også være på plass til at man kan si til seg selv; “jeg har erfaringen, jeg har skoleringen, jeg skal bare gå ut å gjøre det jeg er god på”.

 

janteloven grunder

Bygg tillit og hold dine avtaler

Jeg mener at det viktigste elementet i business kan forenkles ned til, om man er i stand til å bygge opp tillit og tro fra potensielle kunder til at de får det de har bestilt. Det skal være en grunnpilar som alltid står der. Jeg bruker aldri noe tid på å forklare folk at “de skal altså ha tillit til at jeg er ærlig” – den skal de ta for gitt. Her skiller jeg ikke mellom kunder, ansatte, samarbeidspartnere, familie eller venner.

 

 

janteloven grunder

“Do good shit”

For meg personlig trenger jeg noe mer å jobbe for, enn bare å skape mest mulig penger og velstand for meg selv. I mitt tilfelle er jeg overbevist om, at det å ha en familie, barn som man skal ta vare på har vært en viktig drivkraft. Jeg bygger ikke bare HCL Nordic for meg selv, men for at andre også kan være med å høste fruktene.  På samme måte ser jeg også samfunnsansvaret som ligger i å skape arbeidsplasser, bidra til barnas oppvekstvilkår i lokalsamfunnet (barnehage, skole etc), bidra og støtte opp om lokal idrett gjennom vårt sponsorat i Frisk Asker. Å lykkes med å bygge opp en bedrift som skaper arbeidsplasser og bidrar i nærmiljøet er en viktig drivkraft og motivasjon for meg og det tror jeg er helt avgjørende er på plass. Handler det bare om penger, tror jeg risikoen er større for å bli utbrent.

 

 

janteloven grunder

Kom deg i gang på morgenen

Jeg er selv B-menneske og liker veldig godt å være oppe sent og er dermed også mer sliten på morgenen. Men da jeg begynte for meg selv, bestemte jeg meg for, at uansett om det kunne være vanskelig å fylle dagen (i starten), så skulle jeg alltid stå opp tidlig og være klar fra kl 08:00. At det i tillegg er mye sen jobbing og nattarbeid, bør ikke gå på bekostning av at man er i gang tidlig hver dag. Jeg mener også at det gir en et mentalt overskudd, spesielt når man skal ut å møte kunder og samarbeidspartnere og ikke minst i forhandlinger.

 

 

Over har du nettopp lest mine 5 råd, det er flere jeg gjerne skulle hatt med på listen, som feks “just do it”. Listen kan være så lang som det er mulig og spør du fem ulike personer, så får du fem ulike svar.

Har du andre punkter du mener mangler på min liste, eller har du lyst å komme med din topp 5 liste, så skriv dine kommentarer under eller på oppslaget i sosiale medier.

Les hele Budstikka-artikkelen på nett her

Les hele Budstikka-artikkelen i avis her

 

 

 

Kommentarer